The Poplar

The Poplar is a 400,000 square foot building, located adjacent to the hip Northern Liberties neighborhood of Philadelphia. Originally constructed in 1918 as a warehouse for local department store Strawbridge & Clothier, the building was constructed in two phases, with floors not aligning seamlessly between the two structures and creating varying ceiling heights. The building also takes up 100% of the site with no exterior space and is 100-foot by 538-foot. Originally zoned for industrial use, the site required a use variance for the project to go forward.

The project aims to convert this industrial behemoth to Class-A rental apartments, creative office space and ground floor retail. Retail will be located along one side of the building, below elevated train tracks. The building amenities will include a 10,000 square foot gym and recovery-focused locker rooms, a resident co-working space, lounge, and children’s playrooms plus a 30,000 SF outdoor amenity terrace with 3 pools, 2 hot tubs, full-service outdoor kitchens, a children’s splash pad and dog park. The design highlights the building’s industrial character through exposed mushroom columns, soaring ceilings and huge windows.

Green Features:

Large scale recycling project delivering new world-class residences at a fraction of the environmental impact of new construction.

100% wind generated power making it a full carbon emission free property.

Each apartment features newly-installed windows filled with argon gas and heat-blocking coatings, carbon free heating and cooling systems, 100% energy star appliances, LED light bulbs throughout, and water-efficient dishwashers, washing machines, and toilets.

Responsibly sourced building materials including locally made cabinetry and Forest Stewardship Council certified hardwood flooring have very low emissions of Volatile Organic Compounds, for the highest standard of indoor air quality.

The Poplar has been designed to meet the highest levels of sustainability.

The Poplar is a 400,000 square foot building, located adjacent to the hip Northern Liberties neighborhood of Philadelphia. Originally constructed in 1918 as a warehouse for local department store Strawbridge & Clothier, the building was constructed in two phases, with floors not aligning seamlessly between the two structures and creating varying ceiling heights. The building also takes up 100% of the site with no exterior space and is 100-foot by 538-foot. Originally zoned for industrial use, the site required a use variance for the project to go forward.

The project aims to convert this industrial behemoth to Class-A rental apartments, creative office space and ground floor retail. Retail will be located along one side of the building, below elevated train tracks. The building amenities will include a 10,000 square foot gym and recovery-focused locker rooms, a resident co-working space, lounge, and children’s playrooms plus a 30,000 SF outdoor amenity terrace with 3 pools, 2 hot tubs, full-service outdoor kitchens, a children’s splash pad and dog park. The design highlights the building’s industrial character through exposed mushroom columns, soaring ceilings and huge windows.

Green Features:

Large scale recycling project delivering new world-class residences at a fraction of the environmental impact of new construction.

100% wind generated power making it a full carbon emission free property.

Each apartment features newly-installed windows filled with argon gas and heat-blocking coatings, carbon free heating and cooling systems, 100% energy star appliances, LED light bulbs throughout, and water-efficient dishwashers, washing machines, and toilets.

Responsibly sourced building materials including locally made cabinetry and Forest Stewardship Council certified hardwood flooring have very low emissions of Volatile Organic Compounds, for the highest standard of indoor air quality.

The Poplar has been designed to meet the highest levels of sustainability.

TYPE: Residential, SERVICES: Adaptive Reuse, Renovation, MATERIALS: SUSTAINABILITY: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

read more +