Saint John Paul II National Shrine

Following the museum’s purchase, the building’s new owners desired a renewed experience for visitors to the Saint John Paul II shrine. The project consisted of individual phases in order to address the needs of the shrine and fully commemorate the life of Saint John Paul II. ..

Following the museum’s purchase, the building’s new owners desired a renewed experience for visitors to the Saint John Paul II shrine. The project consisted of individual phases in order to address the needs of the shrine and fully commemorate the life of Saint John Paul II.

Project scope included:

• Removal of an existing 3 story ramp. The ramp area was infilled at each floor to provide additional program space including opening the 1st Floor for construction of the new Main Church worship space.

• Installation of a 3 story feature stair to provide functional access for patrons to move through the Shrine exhibits and worship spaces.

• Revitalization of the southeast Chapel space for private worship and adoration. Including the addition of a new steel framed breeze way.

• A survey of the exterior stone masonry veneer was conducted to identify areas of stone masonry distress. New veneer support details were developed and installed to reestablish the structural integrity.

• As a result of existing moisture infiltration, use of the exterior East Pool had been discontinued prior to start of repairs. The pool was infilled with an extensive green roof system and plaza pavers. Exterior stairs were added at the East Elevation to provide patrons easy access to the lawn and plaza area.

• The interior basement courtyard space was incorporated into the building envelope through the addition of a new slab on grade and overhead skylight. The enclosed area is now utilized for food services and retail to help patrons fully enjoy all aspects of the newly renovated Shrine.

• Additional work included revitalizing exterior balconies, repair to waterproofing elements around the entire building including original skylights, resupport of exterior stone veneer elements, An exterior egress stair was added on the north elevation for access down to the basement level, and installation of the New Second Level Gallery Balcony glazing system. The exterior west plaza was refurbished to include a raised planter, ramp, and stair access.

CLIENT: LSC Design, Inc.
LOCATION: Washington, DC

TYPE: Cultural, SERVICES: Addition, Renovation, MATERIALS: SUSTAINABILITY: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Completed project photography © Robert Creamer Photography

read more +